wtorek, 27 grudnia 2016

Kompot z suszonych owoców


Kompot z suszonych owoców to idealny napój w zimowe dni. Nie ukrywam, że co roku pojawia się na moim wigilijnym stole :) Prosty do przygotowania i naprawdę bardzo smaczny (choć jego kolor nie jest zbyt zachęcający 😋). 





Składniki:
około 1 kg suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki, aronia)
5 l wody
kilka goździków
1 łyżeczka cynamonu
sok z 2 cytryn
cukier do smaku 


Suszone owoce wsypać do garnka. Zalać wodą, wsypać cynamon. dodać goździki, cukier (na początek radzę 5-6 łyżek) i odstawić na 30 minut.  Następnie gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Na sam koniec dodać sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić. Gotowy kompot odstawić w chłodne miejsce. Podawać na drugi dzień. 





Drukuj przepis