piątek, 9 grudnia 2016

Pierogi leniwe z ziemniakami


Pierogi leniwe z ziemniakami to danie mojego dzieciństwa. Pewnie część z Was oburzy się, że pierogi to tylko te, które mają farsz w środku. Pamiętajcie o tym, że "co kraj to obyczaj", dlatego u mnie w domu właśnie pierogi na szybko to nie kluski, a leniwe ;) Poniższe pierogi są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Ugotowane leniwe pierogi należy obowiązkowo polać podsmażoną na maśle bułką tartą oraz posypać cukrem. 


Składniki na porcje dla 4 osób:
0,5 kg twarogu półtłustego
około 250 g obranych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego
1 szklanka mąki pszennej + trochę do posypania
 1 duże jajko
szczypta soli

do polania
3 łyżki masła
trochę bułki tartej

cukier do smaku


Ziemniaki ugotować i lekko ostudzić. Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce na małych oczkach. Do miski przełożyć zmielony twaróg i ziemniaki. Wbić jajko. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt mocno kleić się do rąk to dosypać trochę mąki. Masę podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone pierogi leniwe. Gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi od razu wyjąć i przełożyć na talerz. Na małej patelni rozpuścić masło i dodać odrobinę bułki tartej. Gdy bułka lekko się zarumieni to polać nią leniwe pierogi. Przed podaniem całość posypać cukrem do smaku. 

Uwaga:
- leniwe pierogi możecie zamrozić - surowe ułożyć na płaskiej tacce, uważając na to, aby pierogi nie stykały się ze sobą. Tackę wstawić do zamrażalnika. Gdy pierogi się zamrożą to przełożyć je do woreczka i ponownie wstawić do zamrażalnika,
- ugotowane pierogi możecie podsmażyć na patelni wraz z dodatkiem podrumienionej bułki tartej.






Drukuj przepis