środa, 28 grudnia 2016

Groch z kapustą


Groch z kapustą to pomysł na ciepły dodatek do obiadu. Prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ponadto to pozycja obowiązkowa na moim wigilijnym stole 😜 

 

Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką
200 g suchego grochu w całości
kilka liści laurowych 
kilka kulek ziela angielskiego
2 małe cebule
sól, pieprz
olej


Dzień wcześniej groch namoczyć w zimnej wodzie. Odcedzić. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu. Gdy groch będzie prawie miękki to zdjąć garnek z ognia. W międzyczasie cebulę obrać i drobno pokroić. Do drugiego garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać do niej kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna to radzę ją przepłukać), wlać wodę (tak, aby zakryła kapustę),  przyprawić solą oraz pieprzem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu (około 30 minut). Jeśli będzie zbyt mało wody- to należy jej trochę dolać. Na sam koniec dodać ugotowany groch. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać na ciepło. 




Drukuj przepis