środa, 28 grudnia 2016

Śledzie z cebulką


Śledzie z cebulką to pomysł na słoną przekąskę. Idealnie smakują podane ze świeżym pieczywem. Łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne. 



Składniki na porcję dla 4 osób:
4 filety śledziowe a'la matyjasy (w słonej zalewie)
2 małe cebule
świeżo zmielony pieprz
sól
olej



Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać wrzącą wodą. Do słoika nakładać naprzemiennie śledzie i cebulkę posypaną odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie śledzie, cebula i przyprawy. Na sam koniec całość zalać olejem. Przygotowane śledzie wstawić do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu.




Drukuj przepis