Jeżeli zdajecie sobie sprawę, że okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami.
Składniki na 1 dużą makową choinkę:
2 arkusze ciasta francuskiego*
1/2 masy makowej z tego przepisu (około 450 g)
1 jajko (osobno białko i żółtko)
do dekoracji
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżeczek (4-5) przegotowanej wody
cukrowe dekoracje
*z resztek ciasta francuskiego możecie przygotować ciasteczka: ciasto francuskie rozciąć na jeszcze mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać zwykłym cukrem oraz cynamonem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec, aż do zarumienienia.
Białko ubić na sztywną pianę. Do masy makowej dodawać partiami białko, delikatnie mieszając. Ciasto francuskie rozłożyć. Oba arkusze ciasta nałożyć na siebie. Wyciąć duży trójkąt. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć na nią jeden trójkąt. Równomiernie rozsmarować masę makową, pokrywając cały trójkąt. Następnie położyć drugi trójkąt. Za pomocą noża naciąć paseczki (spójrz na zdjęcia!), pozostawiając środek bez nacięcia. Za pomocą dłoni paseczki delikatnie skręcić. Z resztek ciasta przygotować pień choinki, który także można nadziać masą makową (z ciasta wycinamy dwa prostokąty; jeden z nich nadziewamy masą makową i przykrywamy go drugim kawałkiem). Przygotowane ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 30 minut w 195ºC (do zarumienienia ciasta francuskiego). Makową choinkę ostudzić. Na sam koniec polać ją polewą (cukier puder wymieszać z niewielką ilością przegotowanej wody) i od razu udekorować kolorowymi posypkami.
Arkusze ciasta nakładamy na siebie i wycinamy duży trójkąt |
Na jeden trójkąt nakładamy masę makową i przykrywamy ją drugim trójkątem |
Po obu stronach nacinamy paseczki (pozostawiając środek bez nacięcia!) i delikatnie skręcamy |
Po lewej stronie: ciasto przed pieczeniem Po prawej: od razu po upieczeniu |
Po upieczeniu lukrujemy makową choinkę |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz