wtorek, 6 grudnia 2016

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta


Dzisiaj pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - naleśniki z farszem szpinakowym wraz z dodatkiem sera feta. Prosto i smacznie :) Takie naleśniki idealnie smakują podane z sosem czosnkowym. 


Składniki na 6 dużych naleśników:

ciasto naleśnikowe
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju
1 jajko
szczypta soli

farsz
450 g mrożonego szpinaku
100 g sera feta
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

do podania
 sos czosnkowy
(2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu i 1 ząbek czosnku)


Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na chwilę. Następnie na rozgrzanej patelni (można dodać odrobinę oleju) usmażyć naleśniki. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć czosnek. Następnie dodać szpinak i całość zalać wodą. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy wyparuje większość płynu to szpinak przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Wymieszać. Na sam koniec dodać pokruszony ser feta. Na usmażone naleśniki wyłożyć farsz szpinakowy. Całość zawinąć. Podawać z sosem czosnkowym.

Przygotowywanie farszu szpinakowego z dodatkiem sera feta

Drukuj przepis