niedziela, 21 grudnia 2014

Uszka z kapustą i grzybami


Uszka z kapustą i grzybami od zawsze kojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu.  Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Niestety wylepienie uszek jest bardzo czasochłonne, dlatego polecam je zrobić kilka dni przed Wigilią. Surowe uszka można ułożyć na talerzu i w takiej formie zamrozić. Dzięki temu uszka podczas mrożenia nie przylepią się do siebie. Gdy będą twarde, delikatnie zdjąć je z talerza i przełożyć do woreczka/pudełka. Ponownie wstawić do zamrażalnika. I w taki łatwy sposób w każdej chwili można je wyjąć i zamrożone wrzucić do wrzącej wody.


Składniki:

ciasto
3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 duże jajka
2/3 szklanki gorącej wody
szczypta soli
gałka muszkatołowa

farsz
450-500 g kapusty kiszonej wraz z zalewą
50 g suszonych grzybów
2 male cebule
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej do smażenia


Dzień wcześniej przygotować farsz. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odsączyć je z wody i spłukać wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju, a następnie przesmażyć cebulę. Gdy będzie lekko szklista dodać kapustę kiszoną, suszone grzyby oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową). Przypraw nie żałować, ponieważ farsz musi być wyrazisty. Wlać 1,5-2 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Tak długo, aż cała woda wyparuje, a farsz zmieni kolor na ciemniejszy. Odstawić do ostygnięcia. Następnie farsz zmielić w maszynce na największych oczkach. 



Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli, odrobinę gałki muszkatołowej. Za pomocą łyżki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na sam koniec wlać gorącą wodę i zagnieść ciasta. Gdy będzie miękkie i elastyczne umieścić je w worku i odstawić na kilkanaście minut. Z ciasta rozwałkować niezbyt gruby prostokąt. Następnie naciąć go na mniejsze kwadraciki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz. Przeciwległe boki ciasta złączyć ze sobą - formułując trójkąt. Pod sam koniec zlepić boki trójkąta. Jeżeli opis lepienia uszek jest niezrozumiały, polecam obejrzeć ten filmik

Przygotowane uszka ułożyć na talerzu i:
- (surowe) zamrozić,
- wrzucić do wrzącej i osolonej wody; gotować kilka minut.





Drukuj przepis