wtorek, 30 grudnia 2014

Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego


Uwielbiam masę makową i ciasto drożdżowego, dlatego też postanowiłam przygotować domowy makowiec. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. 


Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe):

ciasto

0,5 kg mąki pszennej tortowej
1 opakowanie suszonych drożdży 
3 średniej wielkości jajka
2/3 szklanki zwykłego cukru
niepełna szklanka mleka 
50 g masła

nadzienie (na 800 g masy makowej)

200 g suchego maku
wrząca woda lub mleko
250-300 g bakalii 
(różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki)
50 g rodzynek
150 g miodu
2 białka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru z wanilią
ewentualnie kilka kropelek aromatu migdałowego

lukier

1 szklanka cukru pudru
kilka łyżeczek przegotowanej wody


Suchy mak zalać wrzącą wodą/lub mlekiem. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Na drugi dzień mak przelać i za pomocą maszynki zmielić go 2-3 razy. Pod sam koniec mielenia dodać bakalie.  Za pomocą łyżki zmielone bakalie połączyć z makiem. Następnie do przygotowanej masy dodać miód, cukier z wanilią, ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy i rodzynki. Ponownie wszystko ze sobą połączyć.  W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć je z masą makową. 



   




Do miski dodać mąkę i suszone drożdże. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Następnie wbić 2 jajka, dodać roztopione (letnie!) masło i wsypać cukier. Ponownie za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładką, elastyczną masę.  Ciasto z powrotem przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 


Podrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie wyłożyć połowę masy makowej. Przygotowane ciasto zawinąć. Najlepiej boki ciasta podwinąć do środka.


 Przygotowane makowce posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 30-40 minut, tj. tak długo aż makowiec lekko się zarumieni.


Po upieczeniu i ostudzeniu makowca polać lukrem (cukier puder stopniowo łączyć z przegotowaną wodą; najlepiej wodą dolewać powoli, tj. po łyżeczce).


Drukuj przepis