piątek, 19 grudnia 2014

Naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym


Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi naleśnikami to zachęcam do wypróbowania przepisu na naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym. Podczas zapiekania naleśniki staną się puszyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Danie idealnie do odgrzewania. 


Składniki:
1 ugotowana pierś z kurczaka, np. z rosołu
200 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
200 g startego żółtego sera, np. radamer

ciasto na naleśniki
1 jajko 
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

sos beszamelowy
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki pszennej tortowej
1-1,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Pierś z kurczaka pozbawić skórki i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę. Chwilę smażyć, a gdy cebula lekko się zeszkli - dodać pokrojone pieczarki oraz wlać 1/2 szklanki wody. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki będą miękkie. W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na środek każdego naleśnika ułożyć przesmażone pieczarki i ugotowaną pierś z kurczaka. Zawinąć, formułując rulonik. Przygotowane naleśniki ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na sam koniec przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę ze sobą przesmażyć. Następnie wlać 1 szklankę mleka. Chwilę gotować, co jakiś czas mieszając. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać jeszcze pół lub całą szklankę mleka. Ponownie wszystko ze sobą wymieszać i przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem polać naleśniki. Na sam wierzch posypać startym żółtym serem. Naleśniki piec pod przykryciem około 30 minut w 180. Jeżeli chcecie uzyskać lekko chrupiącą serową skórkę to w połowie czasu pieczenia - należy zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia.  





Drukuj przepis