poniedziałek, 15 grudnia 2014

Karp w zalewie octowo-pomidorowej



Karp w zalewie octowo-pomidorowej to pomysł na rewelacyjną i bardzo smaczną przekąskę na zimno. Rewelacyjnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Taką rybkę możecie przygotować 2-3 dni przed Wigilią. Dzięki zalewie octowo-pomidorowej skórka z karpia stanie się elastyczna i bardzo miękka, a sama ryba przejdzie aromatem tej zalewy. Przepis dodaje do dwóch akcji: Świąteczna rybka i Wigilia 2014.



Składniki
4-5 dzwonków z karpia
2 małe cebule
sól, pieprz
olej
mąka pszenna
zalewa
2 szklanki wody
1/4 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
mały koncentrat pomidorowy
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego



Dzwonki z karpia umyć, osuszyć i przyprawić (solą oraz pieprzem). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Każdy dzwonek obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obydwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor. Przygotowane dzwonki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Przesmażyć ją na złoty kolor. Następnie przygotować zalewę octowo-pomidorową: do rondelka wlać wodę, ocet, olej, dodać liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Przygotowaną zalewę ostudzić i zalać przesmażone dzwonki z karpia. Odstawić na co najmniej 2 dni w chłodne miejsce.



Drukuj przepis