poniedziałek, 15 grudnia 2014

Panna cotta z galaretką truskawkową


Delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietanowo-galaretkowy. Panna cotta to pomysł na szybki i naprawdę smaczny deser. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilka składników. Jestem pewna, że przypadnie Wam do smaku. Jeżeli macie ochotę na inne desery na zimno to zachęcam do przyrządzenia deseru makowo-brzoskwiniowego lub pianki truskawkowej. 




Składniki:
1 szklanka 3% mleka
200 g śmietany 30%
7 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
1 galaretka truskawkowa
4 łyżeczki żelatyny


Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody, następnie ostudzić. Następnie do małego rondelka wlać 4 łyżki wrzącej wody. Od razu wsypać żelatynę i za pomocą trzepaczki rozpuścić w wodzie. W międzyczasie rondel postawić na kuchence i przygotowaną masę lekko podgrzewać. Do wody z żelatyną dodać mleko, śmietanę, cukier puder, cukier z wanilią. Wszystko ze sobą połączyć i lekko zagotować.  Przygotowaną masę przelać do pojemników i schłodzić w lodówce. Gdy panna cotta stężeje - wyjąć ją z foremek (jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody).

Drukuj przepis