wtorek, 2 grudnia 2014

Sałatka z wędzoną makrelą


Sałatka z wędzoną makrelą to pomysł na śniadanie jak i kolację. Taka sałatka jest naprawdę bardzo smaczna i sycąca. Wbrew pozorom wędzona ryba nie dominuje - a połączenie makreli, ryżu, jajek oraz cebuli i korniszów jest naprawdę pyszne.



Składniki:
1 duża wędzona makrela
250 g ugotowanego ryżu, np. basmati
4 ugotowane na twardo jajka
2 małe czerwone cebule
garść korniszonów
szczypiorek
sól, pieprz
majonez


Do miski wsypać ugotowany i przestudzony ryż. Dodać obraną i pozbawioną skóry oraz ości makrelę. Następnie dodać pokrojone korniszony, obrane i posiekane w drobną kostkę jajka oraz cebulę. Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystkie składniki połączyć ze sobą. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzona.