wtorek, 2 grudnia 2014

Sałatka z wędzoną makrelą


Sałatka z wędzoną makrelą to pomysł na śniadanie jak i kolację. Taka sałatka jest naprawdę bardzo smaczna i sycąca. Wbrew pozorom wędzona ryba nie dominuje - a połączenie makreli, ryżu, jajek oraz cebuli i korniszów jest naprawdę pyszne.



Składniki:
1 duża wędzona makrela
250 g ugotowanego ryżu, np. basmati
4 ugotowane na twardo jajka
2 małe czerwone cebule
garść korniszonów
szczypiorek
sól, pieprz
majonez


Do miski wsypać ugotowany i przestudzony ryż. Dodać obraną i pozbawioną skóry oraz ości makrelę. Następnie dodać pokrojone korniszony, obrane i posiekane w drobną kostkę jajka oraz cebulę. Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystkie składniki połączyć ze sobą. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzona. 



Drukuj przepis