Uwielbiam ryby w galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka.
Składniki:
3 kawałki filetów z łososia (bez skórki)
2 małe marchewki
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
suszona włoszczyzna
5-6 łyżeczek żelatyny
1 surowe białko
ewentualnie do dekoracji: sałata lodowa, pomidory koktajlowe
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać obrane marchewki i pietruszkę. Następnie dodać przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć warzywa i dodać umyte, osuszone oraz pokrojone na mniejsze kawałki filety z łososia. Delikatnie włożyć je do garnka i gotować kilka minut na małym ogniu. Wbrew pozorom łosoś bardzo szybko się ugotuje. Ugotowane filety delikatnie wyjąć z garnka.
Następnie należy sklarować wywar, tzn. do wywaru dodać lekko ubite białko. Całość chwilę gotować, a następnie przelać do innego naczynia. Najlepiej durszlak wyłożyć gazą, aby jak najwięcej resztek zostało na gazie. Do gorącego, przecedzonego wywaru dodać żelatynę. Za pomocą trzepaczki rozpuścić ją w wywarze. Odstawić w chłodne miejsce, aby ostygła.
Na półmisku ułożyć umyte i suche liście sałaty. Na nie ułożyć ugotowane filety z łososia. Następnie całość ozdobić przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i plasterkami marchewki. Co jakiś czas podlewać wywarem. Przygotowany półmisek wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje ponownie polewać wywarem z żelatyną. Dzięki temu, galaretka będzie równomiernie położona. Danie podawać dopiero wtedy, gdy cała galaretka stężeje. Warto dodać, że galaretka musi pokryć wszystkie warzywa i filety z łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz