Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie
przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie
potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na
mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :)
Składniki na 2 blaszki:
300 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g zwykłego cukru
100 g płynnego miodu
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła
5 łyżeczek przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
lukier
1 szklanka cukru pudru
kilka kropelek aromatu migdałowego
3-4 łyżki ciepłego mleka
Połowę cukru wsypać do rondelka. Wstawić na mały ogień. Poczekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni barwę. Przygotowanego karmelu nie należy mieszać! Następnie powoli wlać wodę, wsypać resztę cukru, dodać miód i zimne mleko. Całość trzymać na małym ogniu. Karmel musi się rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę do piernika. Całość wymieszać i lekko ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z sodą oczyszczoną i solą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie do przygotowanej mąki wlać masę z rondelka. Całość wymieszać, np. za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko się kleić. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień masę podzielić na dwie części (ciasto będzie lekko się lepić, więc blat należy obsypać mąką).
Z każdego kawałka ciasta uformować wałek. Następnie pokroić go na mniejsze części. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec około 20-25 minut w 170ºC.
Po upieczeniu pierniczki ostudzić, przesypać do miski i polać lukrem (składniki na lukier wymieszać ze sobą). Oblane pierniki z powrotem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i poczekać, aż polewa zastygnie.
Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz