Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne śledzie z cebulką to zachęcam do przygotowania śledzi z dodatkiem ogórków konserwowych i marynowanych grzybków. Słone śledzie świetnie pasują podane z delikatnie marynowanymi grzybkami. Jeżeli w Sylwestra chcecie zaskoczyć znajomych to przygotujcie sałatkę śledziową z dodatkiem kiwi - pycha :)
Składniki
3-4 filety śledziowe a'la matyjas
2 ogórki konserwowe
kilka marynowanych grzybków
1 mała cebulka
sól, pieprz
olej
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie. Następnie osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Przelać wrzącą wodą. Ogórki i grzyby drobno pokroić. Do miski wsypać pokrojone śledzie, cebulkę, ogórki i grzybki. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Zalać olejem. Tak przygotowaną sałatkę schować do lodówki. Najlepiej smakuje kilka dni po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz