środa, 16 października 2019

Sałatka z ogórków na słodko-kwaśno


Jak dla mnie jest to jedna z lepszych sałatek słoikowych - słodko-kwaśna mieszanka warzywna składająca się z ogórków, papryki, cebuli i startej marchewki. Idealny dodatek do drugiego dania. 



Składniki:
(waga warzyw przed obraniem)
5 kg ogórków gruntowych
1 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1 szklanka octu 10%
1 szklanka zwykłego cukru
1 szklanka oleju
3 łyżki zwykłej soli


Ogórki pokroić w bardzo cienkie plasterki, np. za pomocą szatkownicy. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w słupki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przełożyć do dużej miski. Następnie dodać do nich: ocet, olej, cukier i sól. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić na co najmniej 2 godziny (warzywa puszczą dużą ilość soku). Na sam koniec warzywa wraz z powstałą zalewą przełożyć do słoików. Pasteryzować około 10 minut (czas liczyć od momentu wrzenia wody!)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz