piątek, 11 października 2019

Kokosanki (trzyskładnikowe)


Pomysł na szybką i tanią przekąskę na słodko - domowe kokosanki. Do ich przyrządzenia będzie potrzebować tylko 3 składników: wiórek kokosowych, jajek i cukru. Poniższe kokosanki są delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, słodkie i niesamowicie sycące. Polecam wypróbować poniższy przepis.



Składniki na 15 bardzo dużych ciasteczek:
1 opakowanie wiórek kokosowych (200 g)
2/3 szklanki drobnego cukru (140 g)
2 jajka



Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie (powoli!) wsypać cukier. Białka cały czas ubijać. Musi powstać sztywna, błyszcząca piana. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe. Całość delikatnie przemieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 łyżka= 1 kokosanka). Uwaga: należy zachować dosyć spore odstępy pomiędzy kokosankami, ponieważ podczas pieczenia mocno się rozlewają (spójrz na zdjęcia poniżej). Piec około 15 minut w 180ºC (do lekkiego zarumienienia). Podawać po ostudzeniu.

Etapy przygotowywania kokosanek

Kokosanki przed i po upieczeniu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz