Pomysł na jesienną sałatkę - rukola, plasterki pieczonego buraka, ser pleśniowy i orzechy polane sosem musztardowo-miodowym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Słodki burak idealnie pasuje do wyrazistego sera. Polecam wypróbować poniższy przepis.
Składniki na 2 porcje:
2 garście rukoli
1 duży, upieczony burak (jak upiec buraki - przepis TUTAJ)
1 garść mieszanki orzechów (np. włoskie, brazylijskie)
80 g sera pleśniowego, np. memel blue
sos musztardowo-miodowy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz
Rukolę umyć, osuszyć. Buraka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Ser pokroić w drobną kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni, a następnie lekko rozdrobnić. Składniki na sos przełożyć do małego słoiczka i całość ze sobą wymieszać. Najlepiej zakręcić pokrywkę i słoik potrząsnąć, aby wszystkie składniki się ze sobą wymieszały. Na talerze rozłożyć rukolę, półplasterki buraka, ser i orzechy. Przed podaniem całość polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz