czwartek, 3 października 2019

Ciasteczka z masła orzechowego


Zgodnie z cotygodniową akcją "czwartkowe fit słodkości", dzisiaj zapraszam Was do upieczenia trzyskładnikowych ciasteczek. Do ich przyrządzenia wystarczy masło orzechowe, jajko i...cukier (w wersji fit, np. ksylitol). Lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i niesamowicie sycące.  


Składniki na 16 sztuk:
280 g masła orzechowego
1 jajko
1/3 szklanki ksylitolu (90 g)


Składniki przełożyć do miski. Za pomocą robota kuchennego wszystko ze sobą połączyć (aż do uzyskania plastycznej masy). Uformować wałek, podzielić go na pół, a następnie na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Za pomocą widelca odcisnąć wzorek. Ciasteczka piec około 15-20 minut w 180ºC (do zezłocenia). Podawać po ostudzeniu.


Masa na ciasteczka przed i po połączeniu

Formowanie ciasteczek i wygląd po upieczeniu




Pomysł na przepis STĄD

5 komentarzy:

  1. Czy w składnikach nie ma mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach NIE ma mąki. To nie jest pomyłka 😊 Uwierz mi na słowo, że powyższe ciastka urosną bez dodatku mąki i proszku do pieczenia.

      Usuń
  2. uwielbiam takie ciastka, zjem każdą ilość:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste ciastka według mnie są najlepsze

    OdpowiedzUsuń