Czy są tutaj fani lekkich wypieków? 😉 Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystego, a zarazem delikatnego ciasta biszkoptowego nadzianego kwaśnymi owocami (morelami, porzeczką i jagodami). Do poniższego przepisu możecie wykorzystać dowolne, świeże jak i mrożone owoce (wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Na sam koniec dodam, że poniższe ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Zachęcam do pieczenia.
Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:
6 jajek (rozmiar L)
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
3/4 szklanki drobnego cukru (150 g)
3/5 szklanki oleju (120 g)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,6 kg owoców, np.:
300 g moreli
200 g jagód
100 g czarnej porzeczki
do dekoracji
cukier puder
Etapy przygotowywania ciasta |
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać (stopniowo, dosłownie po łyżce!) cukier. Masę cały czas ubijać. Gdy cukier rozpuści się to do ubitych białek dodać żółtka (pojedynczo!) i wlać bardzo powoli olej. Ciasto cały czas ubijać za pomocą miksera. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki bardzo delikatnie ze sobą wymieszać, np. za pomocą szpatułki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i na jego wierzchu ułożyć owoce (połówki moreli, porzeczkę oraz jagody). Piec przez około 70-80 minut w 165ºC (uwaga: podczas pieczenia należy kontrolować ciasto, ponieważ pieczemy tylko do momentu uzyskania, tzw. suchego patyczka). Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Ciasto przed i po upieczeniu |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz