I kolejny pomysł na nieco zdrowszą wersję leniwych pierogów. Tym razem wersja bezglutenowa na mące ryżowej. Poniższe pierogi są błyskawiczne do przygotowania i najlepiej smakują podane z bułką tartą podsmażoną na maśle.
Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na leniwe pierogi:
- tradycyjny przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2017/02/leniwe-pierogi-z-samego-sera.html
- z dodatkiem gotowanych ziemniaków: https://ugotowac.blogspot.com/2016/12/pierogi-leniwe-z-ziemniakami.html
- na mące pełnoziarnistej żytniej i kukurydzianej: https://ugotowac.blogspot.com/2019/10/pierogi-leniwe-pelnoziarniste.html
Składniki na 2 porcje:
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
1 jajko
1/2 szklanki mąki ryżowej (90 g)*
szczypta soli
* uwaga: mąkę należy dosypywać powoli, cały czas wyrabiając ciasto. Może się okazać, że masa na pierogi nie potrzebuje, aż takiej ilości mąki. Jeśli masa będzie zbyt mocno kleić się do rąk to dopiero wtedy dosypcie odrobinę więcej mąki.
Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko i wsypać (najlepiej na dwie tury!) mąkę oraz szczyptę soli. Za pomocą widelca wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Następnie ciasto przesypać na blat i wyrobić ręką. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Uformować 2 wałki i każdy pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i ją posolić. Gdy zaczynam ie wrzeć to przełożyć pierogi. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu (czas liczyć od momentu wypłynięcia wszystkich pierogów). Ugotowane odcedzić. Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i cukrem.
Wyrabianie masy |
Wygląd pierogów przed i w trakcie gotowania |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz