Pomysł na szybki do przygotowania, zdrowy i lekki obiad - spaghetti z domowym pesto pietruszkowym podane z wędzonym łososiem. Prosto i smacznie. Do tego dania polecam dodać łososia wędzonego na gorąco 😉
Składniki na 3-4 porcje:
1/2 opakowania makaronu typu spaghetti (200 g)
1 duży pęczek natki pietruszki (80 g)
2 ząbki czosnku
1 garść mieszanki orzechów (np. włoskie, brazylijskie)
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól do smaku
do podania
200 g łososia wędzonego na ciepło
Makron ugotować al dente. Odcedzić. W międzyczasie przygotować pesto. Pietruszkę umyć, osuszyć i przełożyć do kielicha blendera. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do pietruszki dodać czosnek, orzechy i 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość ze sobą zmiksować. Pod sam koniec masę przyprawić solą (do smaku). Dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek i ponownie zmiksować. Jeśli pesto jest zbyt suche to należy dolać odrobinę więcej oliwy z oliwek (stopniowo po 1 łyżce!). Do ugotowanego, ciepłego makaronu dodać pesto. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Ewentualnie spaghetti dosolić. Gotowy makaron przełożyć na talerze, a na wierzchu ułożyć kawałki wędzonego łososia. Od razu podawać.
Etapy przygotowywania spaghetii z dodatkiem pesto pietruszkowego |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz