sobota, 12 października 2019

Ogórki na kanapki (słodko-kwaśne)


Pomysł na domowe zaprawy - ogórki słodko-kwaśne w zalewie z kurkumą, kolorowym pieprzem i kolorowym czosnkiem. Pięknie się prezentują. Idealny dodatek do pieczywa lub obiadu.  



Składniki na kilka słoików o pojemności 250 ml:
2 kg ogórków gruntowych (najlepiej trochę mniejszej wielkości)

zalewa
2,5 szklanki wody
2,5 szklanki octu 10%
2,5 szklanki zwykłego cukru
3 płaskie łyżki zwykłej soli
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka kolorowego czosnku*
1 łyżeczka kurkumy


*mieszanka: czosnku, papryki czerwonej oraz zielonej, liści pietruszki, koperku oraz kurkumy



Ogórki umyć, osuszyć i odciąć z nich końcówki. Ogórki pokroić w grubsze plasterki. Do czystych, suchych słoików włożyć (ciasno!) plasterki ogórków. W garnku wymieszać i zagotować wszystkie składniki na zalewę (cukier i sól musi się rozpuścić). Gorącą marynatę wlać do ogórków. Słoiki od razu zakręcić. Pasteryzować 5 minut od momentu wrzenia wody. Ogórki po pasteryzacji powinny zmienić swój kolor.  




Pomysł STĄD  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz