Pomysł na rewelacyjne ciasteczka owsiane, które przygotujecie w kilka minut. Poniższe ciasteczka od razu po upieczeniu są lekko chrupiące, natomiast z czasem staną się miękkie. Aby dodać im charakteru, nadziałam je gorzką czekoladą oraz świeżymi, kwaśnymi śliwkami. Idealne połączenie smaków. Zachęcam do pieczenia.
Składniki na 12 dużych ciasteczek:
300 g śliwek węgierek (waga z pestkami)
4/5 szklanki płatków owsianych górskich (100 g)
2/3 szklanki zwykłej mąki (100 g)
1 jajko
70 g masła
4-5 łyżek miodu (wagowo 110 g)
4 kostki gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki gorzkiego kakao
szczypta cynamonu
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno posiekać. Masło i miód rozpuścić. Następnie do letniej masy wbić jajko i całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Do miski wsypać suche składniki, dodać masę z miodem, masłem oraz jajkiem, śliwki i posiekaną czekoladą. Całość ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na blachę (każde ciasteczko należy delikatnie spłaszczyć). Pomiędzy ciasteczkami zachować lekkie odstępy, ponieważ podczas pieczenia delikatnie się "rozleją". Piec około 20 minut w 165ºC. Podawać po ostudzeniu.
Etapy przygotowywania czekoladowych ciasteczek owsianych |
Od lewej strony: wygląd masy po wyrobieniu i ciasteczka przed i po upieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz