środa, 2 października 2019

Krem z pieczonego kalafiora i pomidorów


Krem z pieczonego kalafiora i pomidorów malinowych to pomysł na sycący, w miarę szybki do przygotowania obiad (warzywa można upiec dzień wcześniej). Pieczony kalafior nabiera zupełnie innego smaku - jest słodki i aromatyczny. Zachęcam do przygotowania.


Składniki na 3-4 porcje:
1/2 średniej wielkości kalafiora (wagowo około 0,5 kg)
3 pomidory malinowe (wagowo około 0,6 kg)
1 szklanka przecieru pomidorowego (250 ml)
2 szklanki wywaru warzywnego (500 ml)
1 mała cebula
sól, pieprz
odrobina cynamonu
odrobina kuminu
1 łyżka masła
1-2 łyżki oliwy z oliwek

do podania
1-2 łyżki pasty tahini (uprażony, zmiksowany sezam)




Kalafior umyć, odciąć z niego głąb i pokroić kalafior na mniejsze różyczki. Pomidory umyć, i naciąć im skórkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć różyczki z kalafiora i pomidory. Całość posolić i polać oliwą z oliwek. Piec w 195ºC przez około 40-50 minut (do lekkiego zarumienienia się kalafiora). W międzyczasie, cebulę obrać i pokroić w piórka. Z pomidorów zdjąć skórkę i miąższ pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć cebulkę. Następnie dodać upieczonego kalafiora (kilka różyczek można pozostawić do dekoracji). Wlać bulion warzywny, całość przyprawić (solą, pieprzem, szczyptą cynamonu i kuminu) i gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone pomidory i wlać przecier pomidorowy. Gotować jeszcze kilka minut. Na sam koniec zupę zblendować. Przelać na talerze i ozdobić odłożonymi nożyczkami kalafiora oraz pastą tahini.

Kalafior oraz pomidory przed i po upieczeniu 

Etapy przygotowywania zupy

Zupa przed i po zblendowaniu


 


Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz