środa, 9 października 2019

Dżem wiśniowy z agar-agar


Przepis, który dodaje na bloga z "lekkim" poślizgiem 🙈 Dżem wiśniowy zagęszczony agarem - błyskawiczny do przyrządzenia i bardzo zwarty. Idealne smarowidło do pieczywa. Do przygotowania takiego dżemu możecie również wykorzystać mrożone wiśnie. 


Składniki na 5 małych słoików (około 200 ml):
1 kg wydrylowanych wiśni (wraz z sokiem)
2 szklanki zwykłego cukru
0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
6 łyżeczek agar-agar*


*uwaga: na opakowaniu agar-agar przeczytajcie instrukcję, jak należy przygotować oraz ile należy wsypać agaru. U mnie na 1 szklankę soku należało wsypać 1 płaską łyżeczkę agaru (z kilograma wydrylowanych wiśni powstało 1,5 l płynnej masy, stąd dodałam 6 łyżeczek agaru).






Wydrylowane wiśnie (wraz z sokiem, który powstał podczas drylowania) przesyłać do wysokiego garnka, wsypać cukier, kwasek cytrynowy i całość wymieszać. Pozostawić na kilka godzin (w międzyczasie wiśnie puszczą sok). Następnie wiśnie gotować około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec wsypać agar-agar i masę gotować 1-2 minuty (na dużym ogniu). Gorący dżem przelać do słoiczków. Słoiki zakręcić i pasteryzować (10 minut - czas liczyłam od momentu wrzenia wody). Po pasteryzacji słoiki ułożyć do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji, aż do lekkiego przestudzenia.


Etapy przygotowywania dżemu wiśniowego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz