Jeżeli lubicie ucierane ciasta to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto jest miękkie i puszyste. Kwaśne śliwki świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Idealny wypiek do jesiennej kawy 😊
Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm:
ciasto
4 jajka (rozmiar L)
150 g miękkiego masła (lub margaryny)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200 g)
3 łyżki śmietany 18% (90 g)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
do nadziania
około 0,5 kg śliwek,np. węgierek (waga bez pestek)
do dekoracji
cukier puder
Śliwki umyć, usunąć pestki i owoce przekroić na dwie części. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z drobnym cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę (ucieranie zajmie Wam około kilkanaście minut). Następnie do masy dodawać po jednym żółtku. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około 45-50 minut w 165ºC. Ciasto powinno się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Etapy przygotowywania ucieranego ciasta |
Ciasto przed i po pieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz