środa, 30 października 2019

Puszyste ciasto ucierane nadziane śliwkami



Jeżeli lubicie ucierane ciasta to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto jest miękkie i puszyste. Kwaśne śliwki świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Idealny wypiek do jesiennej kawy 😊




Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm:


ciasto 
4 jajka (rozmiar L) 
150 g miękkiego masła (lub margaryny) 
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g) 
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200 g)
3 łyżki śmietany 18% (90 g)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

do nadziania
około 0,5 kg śliwek,np. węgierek (waga bez pestek)

do dekoracji
cukier puder


Śliwki umyć, usunąć pestki i owoce przekroić na dwie części. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z drobnym cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę (ucieranie zajmie Wam około kilkanaście minut). Następnie do masy dodawać po jednym żółtku. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około 45-50 minut w 165ºC. Ciasto powinno się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Etapy przygotowywania ucieranego ciasta

Ciasto przed i po pieczeniu






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz