poniedziałek, 21 października 2019

Krem dyniowy z pieczonym jabłkiem


Dzisiaj pomysł na danie przygotowane z pieczonej dyni hokkaido i jabłek podane z ryżem. Zupa-krem, która jest bardzo gęsta i sycąca. Obiad na słodko, który powinien posmakować dzieciom. Ponadto jest to świetny sposób na przemycenie warzyw i owoców w zupie mlecznej. Polecam przygotować.



Składniki na 2-3 porcje:
1/2 dyni hokkaido (waga po usunięciu miąższu około 0,4 kg)
2 jabłka
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1-2 łyżki zwykłego cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu


Dynię przekroić na cztery części i usunąć z niej miąższ. Jabłka pokroić w ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Dynię i jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem wanilinowym i piec pod przykryciem w 180ºC, aż do miękkości dyni (około 45 minut). Następnie całość przełożyć do garnka, wlać mleko i zmiksować. Ewentualnie dolać więcej mleka, jeśli masa jest zbyt gęsta. Na sam koniec zupę-krem zagotować i wsypać do niej zwykły cukier, szczyptę soli i cynamonu. Podawać z ugotowanym ryżem.

Przed i po upieczeniu. Uwaga: dyni i jabłek nie trzeba obierać ze skórki.





Pomysł STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz