czwartek, 31 października 2019

Makaron pappardelle z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami


I kolejny pomysł na szybki do przygotowania obiad - makaron pappardelle (typu szerokie wstążki) podsmażony ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami. Całość otulona śmietanowym sosem. Prosto i smacznie. 


Składniki na 2 porcje:
150 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
150 g mrożonego szpinaku (w liściach)
300 g filetu z łososia
2 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
1/2 szklanki mleczka kokosowego (lub śmietany 30%)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz


Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W międzyczasie, w woku rozgrzać masło wraz z oliwą. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać zamrożony szpinak. Dusić kilka minut pod przykryciem. Z łososia odkroić skórę. Mięso pokroić w większą kostkę. Łososia przyprawić solą oraz pieprzem. Miękki szpinak przesunąć na bok patelni. Na pustą część patelni dodać łososia. Chwilę smażyć z obu stron. Uwaga: kawałki łososia należy delikatnie przewracać na drugą stronę. Na sam koniec wlać mleczko kokosowe, dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i ugotowany makaron. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Chwilę smażyć. Od razu podawać. 

Etapy przygotowywania dania



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz