Domowe przetwory to pomysł na zatrzymanie letnich smaków w słoikach. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania przecieru pomidorowego - bazy idealnej do zupy pomidorowej i sosów. Wbrew pozorom przyrządzenie domowego przecieru pomidorowego jest bardzo proste. Wystarczy pomidory obrać ze skórki, pokroić i gotować na małym ogniu, aż do połowy redukcji sosu. To od Was będzie zależało, czy chcecie uzyskać rzadki lub gęsty przecier pomidorowy (im dłuższe gotowanie tym przecier będzie gęściejszy). Do domowego przecieru pomidorowego najlepiej wykorzystać pomidory lima, ponieważ nie mają wodnistego miąższu.
Składniki na 8 słoików po 250 ml*:
5 kg pomidorów lima (podłużnych)
2 płaskie łyżki soli kamiennej
* ilość słoików zależy przede wszystkim od tego jak długo będziecie dusić pomidory. Im dłuższe gotowanie tym powstanie mniej przecieru (masa będzie bardzo gęsta)
Pomidory umyć, naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem i pozbawić skórki. Tak przygotowane pomidory pokroić na mniejsze części. Następnie przełożyć je do szerokiego garnka. Wsypać do nich sól. Gotować, aż do połowy redukcji sosu pomidorowego. Ewentualnie masę pod koniec mocniej rozdrobnić, np. za pomocą tłuczka lub blendera. Gotowy, gorący przecier przelać do słoików. Zakręcić pokrywki. Słoiki postawić do góry dnem i poczekać, aż ostygną. Uwaga: nie trzeba pasteryzować słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz