środa, 23 października 2019

Korniszony


Pomysł na wykorzystanie małych ogórków gruntowych - korniszony wraz z dodatkiem marchewki, chrzanu oraz czosnku w zalewie octowej. Idealne do sałatek lub jako dodatek do obiadu czy też na kanapki. 


Składniki na każdy słoik do 0,5 l*:
małe ogórki gruntowe
1 gałązka kopru
2 ząbki obranego czosnku pokrojonego na 2-3 kawałki
kawałek świeżego, obranego chrzanu
kilka plasterków surowej, obranej marchewki
1/2 łyżeczki gorczycy
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy

zalewa
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
6-7 czubatych łyżek zwykłego cukru
1 czubata łyżka zwykłej soli

*specjalnie nie podaję ile przygotowałam słoików, ponieważ wszystko będzie zależało od Was, tzn. o jakiej pojemności wykorzystanie słoiki i jakiej wielkości - ogórki


Do czystych, suchych słoików przełożyć gałązkę kopru. Następnie dodać gorczycę, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek i plasterki marchewki. Na sam koniec bardzo ciasno ułożyć umyte, osuszone ogórki. W międzyczasie składniki na zalewę zagotować i mieszać, aż do momentu rozpuszczenia się cukru oraz soli. Gorącą zalewę wlać do ogórków. Słoiki od razu zakręcić. Pasteryzować 5 minut (czas liczymy od momentu wrzenia wody). Gorące słoiki ułożyć pokrywkami do dołu i pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. 

Przygotowywanie słoików z korniszonami

Ogórki przed i po pasteryzacji




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz