wtorek, 17 grudnia 2019

Marchewkowiec z kremem orzechowym


Pomysł na świąteczne ciasto - marchewkowe wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, startego jabłka oraz posiekanych orzechów, przełożone kremem orzechowym przygotowanym na bazie masła orzechowego i serka mascarpone. Ciasto miękkie i puszyste. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia. 


Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm):

ciasto marchewkowe
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 i 1/3 szklanki mąki (200 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
3/5 szklanki oleju (150 ml)
200 g m obranej marchewki
1/2 obranego jabłka
garść orzechów, np. włoskich
60 g wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
szczypta soli

krem orzechowy
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
4 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru, soli i dodatkowego tłuszczu!)
4 łyżki drobnego cukru
ewentualnie szczypta soli

do dekoracji
cukrowa posypka

Przygotowywanie kremu orzechowego

Na samym początku upiec biszkopt. Jabłko i marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski robota kuchennego wbić jajka i ubić je na jasną, puszystą masę (kilkanaście minut). Podczas ubijania dodawać (stopniowo!) cukier. Gdy cukier się rozpuści, a masa będzie gładka i puszysta to powoli wlać do niej olej (również stopniowo!). Następnie dodać starte jabłko, marchewkę, posiekane orzechy i wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli). Całość delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 1 godzinę w 150°C (do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta). Ciasto ostudzić i przekroić na dwie części, uzyskując dwa cieńsze blaty ciasta. Następnie przygotować krem orzechowy. Do miski robota kuchennego przełożyć mascarpone i ubić je z masłem orzechowym, cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę (samo ubijanie będzie trwało około 2 minut). Ostudzone ciasto przełożyć kremem (ciasto, 1/2 kremu, ciasto i 1/2 kremu). Udekorować, np. cukrowymi posypkami. Kroić po schłodzeniu. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przełożeniu kremem.




Przepis STĄD

3 komentarze:

  1. W smaku dobry ale wyszedł strasznie niski choc i tak zrobiłam w mniejszej tortownicy niż w przepisie, ale krem rewelacja

    OdpowiedzUsuń