czwartek, 12 grudnia 2019

Zupa jarzynowa gotowana na indyku


Dzisiaj pomysł na szybki do przygotowania obiad - zupę warzywną na wywarze z indyka wraz z dodatkiem kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Całość zabielona słodką śmietaną i udekorowana koperkiem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać mrożone warzywa (np. kalafiora, fasolkę).


Składniki na porcje dla 6 osób:
2 golonki z indyka (wagowo ok. 0,8 kg)
2 l wody
3 marchewki
1/2 kalafiora (około 0,7 kg)
200 g fasolki szparagowej
6 ziemniaków (0,5 kg)
 2 łyżki masła
sól, pieprz
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka oliwy z oliwek

do zabielenia
1/2 szklanki śmietany 30%

do dekoracji
posiekany koperek


Na samym początku przygotować wywar. Do garnka wlać wodę, dodać umyte golonki z indyka, listki laurowe, ziele angielskie. Całość zagotować. Usunąć szumowiny i wywar przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na mniejszym ogniu, aż do miękkości mięsa. Następnie wyjąć golonki oraz listki laurowe i ziele angielskie. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Z fasolki odciąć końcówki i przekroić ją na dwie części. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora pokroić na mniejsze różyczki. W garnku podgrzać masło wraz z oliwą. Następnie przesmażyć plasterki marchewki. Gdy lekko zmienią kolor to dodać ziemniaki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i chwilę ze sobą smażyć. Na sam koniec dodać różyczki kalafiora oraz fasolkę szparagową i wlać przygotowany wcześniej wywar. Gotować na mniejszym ogniu, aż do lekkiej miękkości warzyw. Na sam koniec zupę zabielić (uwaga: śmietanę należy zahartować w niewielkiej ilości gorącej zupy, aby się nie zważyła!), ewentualnie mocniej doprawić i posypać posiekanym koperkiem. O razu podawać. 

Etapy przygotowywania zupy jarzynowej





1 komentarz: