Jeżeli szukacie pomysłu na szybkie do przygotowania ciasto na zimno to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Stefanka składa się z herbatników przełożonych masą kakaową z kaszki manny. Całość udekorowana domową polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Ciasto najlepiej smakuje podane po mocnym schłodzeniu.
Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:
około 400 g herbatników, np. pełnoziarnistych
masa do przełożenia herbatników
1 l mleka
1 szklanka (surowej) kaszki manny
1 szklanka cukru
1 kostka masła (200 g)
3 łyżki gorzkiego kakao
polewa czekoladowa
1/2 kostki margaryny (125 g)
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki gorzkie kakao
do dekoracji
wiórki kokosowe
Etapy składania ciasta |
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników. W garnku (na małym ogniu) zagotować mleko wraz z cukrem oraz masłem (co jakiś czas mieszając). Gdy mleko zacznie delikatnie wrzeć to wsypać kaszkę manną i gorzkie kakao. Całość gotować 2-3 minuty, aż do zgęstnienia masy (uwaga: masę należy cały czas mieszać, aby nic się nie przypaliło!). Połowę gorącej masy wlać na wcześniej przygotowane herbatniki. Masę rozprowadzić po całej blaszce i szybko ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wylać resztę masy, całość wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na sam koniec przygotować polewę czekoladową. W garnku (na bardzo małym ogniu!) rozpuścić margarynę wraz z dodatkiem cukru oraz gorzkiego kakao. Masę należy cały czas mieszać i zdjąć z ognia od razu po połączeniu się wszystkich składników. Gotową polewę lekko ostudzić. Wylać na wierzch ciasta. Całość udekorować wiórkami kokosowymi.
Pomysł na przepis STĄD
pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki ☺
Usuń