Pomysł na szybki do przygotowania, warzywny i sycący obiad - zapiekanka z gnocchi, papryką i piersią z kurczaka. Całość otulona sosem pomidorowym i posypana serem mozzarella. Prosto i smacznie. Zapiekanka idealna do odgrzewania.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
(forma do tarty o średnicy 23-25 cm)
(forma do tarty o średnicy 23-25 cm)
1 opakowanie startego sera mozzarella (250 g)
400 g gnocchi (lub kopytek)
1 podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1/2 cebuli
1 cukinia
sól, pieprz
oregano
odrobina oleju
sos pomidorowy
0,5 kg przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
cukier
oregano
odrobina oleju
odrobina oleju
Na samym początku mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić. Następnie rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilości oleju i przesmażyć kawałki kurczaka. Gnocchi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić papryki w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić ją na pół i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę i cukinię. Całość smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie dodać ugotowane gnocchi i podsmażone kawałki kurczaka. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz oregano i chwilę ze sobą smażyć. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodawać pokrojone warzywa. Smażyć do zeszklenia. Następnie wlać przecier pomidorowy. Całość przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Dusić kilka minut pod przykryciem. Dno naczynia żaroodpornego posmarować przygotowanym sosem pomidorowym (2-3 łyżkami). Następnie przełożyć połowę farszu, polać połową pozostałego sosu pomidorowego i posypać połową startego sera. Czynność powtórzyć. Danie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C i piec bez przykrycia około 25 minut
Etapy przygotowywania zapiekanki |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz