piątek, 6 grudnia 2019

Ciasto czekoladowe - miękkie i puszyste


Pomysł na weekendowe ciasto - podwójnie czekoladowe. Proste, tanie i szybkie do przygotowania. Dodatkowo przyrządzicie je z niewielkiej ilości składników. Jeśli chcecie uzyskać efekt mocno czekoladowego ciasta to do wypieku użyjcie tylko gorzką czekoladę. Poniższe ciasto długo zachowuje swoją świeżość. Zachęcam do pieczenia. 



Składniki na formę (tortownicę) o średnicy 18-21 cm*:

ciasto czekoladowe
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
80 g masła
1/2 szklanki mleka
2 jajka (rozmiar L)
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
3/4 szklanki drobnego cukru (150 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa czekoladowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1/4 kostki masła (50 g)

* moje ciasto jest bardzo wysokie, ponieważ upiekłam je w tortownicy o średnicy 18 cm



Na samym początku przygotować ciasto. W rondelku rozpuścić masło i połamaną czekoladę. Od razu do masy wlać mleko. Wymieszać i odstawić. Za pomocą robota kuchennego ubić jajka wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do ubitych jajek dodać masę z rondelka i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 40-55 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Na sam koniec polać polewą (w rondelku rozpuścić masło i połamaną czekoladę; całość wymieszać i od razu ciepłą masą dekorować ciasto). Kroić po stężeniu polewy.

Roztapianie masła, czekolady i łączenie masy z mlekiem

Etapy przygotowywania ciasta

Ciasto przed i po upieczeniu


Przepis STĄD

2 komentarze: