poniedziałek, 23 grudnia 2019

Karp w marynacie miodowo-musztardowej


Święta tuż, tuż. Pewnie większość z Was już od rana przygotowuje świąteczne dania. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na urozmaicenie smażonego karpia. Wystarczy kawałki ryby obłożyć plasterkami cienko pokrojonego czosnku, a następnie polać marynatą przygotowaną na bazie miodu, musztardy sarepskiej i oliwy z oliwek. Danie wstawić do piekarnika i piec kilkanaście minut. W ten sposób przygotujecie niesamowicie aromatycznego, lekko słodkiego karpia. Zachęcam do przygotowania. 


Składniki na 3-4 porcje:
0,5 kg płat z karpia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu, np. lipowego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
mąka do obtoczenia karpia
sól

 do usmażenia karpia
2 łyżki masła + odrobina oliwy z oliwek



Dzień przed przygotowaniem dania: płat z karpia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso z obu stron posypać solą. Kawałki karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) i obłożyć kawałkami pociętej cebuli. Wstawić do lodówki. Na drugi dzień zdjąć cebulę (NIE będzie nam już potrzebna), kawałki karpia obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Przygotowane kawałki karpia ponownie ułożyć w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu), następnie ułożyć plasterki cienko pokrojonego czosnku i całość polać marynatą (miód, musztardę i oliwę połączyć ze sobą). Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 15 minut w 165°C. Podawać na ciepło.


Etapy przygotowywania karpia w marynacie miodowo-musztardowej

Wygląd dania od razu po wyjęciu z piekarnika



Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz