poniedziałek, 9 grudnia 2019

Cienkie, słodkie naleśniki


Jako fanka wszelkich mącznych dań (np. klusek, kopytek) zachęcam do usmażenia cienkich, lekko maślanych a zarazem słodkich naleśników. Będą idealnie smakować z domowym dżemem.


Składniki na 8 sztuk:
4/5 szklanki mąki pszennej (około 115 g)
1 i 1/5 szklanki mleka (300 ml)
2 łyżki zwykłego cukru
2 jajka (rozmiar L)
30 g masła 
szczypta soli


Masło roztopić, lekko ostudzić. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut. Chwilę przed smażeniem, całość ponownie wymieszać. Za pomocą chochli nalewać porcje ciasta na patelnię (1 naleśnik = 3/4 chochli). Naleśniki smażyć na średnim ogniu (najlepiej na suchej patelni)



Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz