czwartek, 19 grudnia 2019

Puszysty jabłecznik


Pomysł na klasyczny jabłecznik - przygotowany z ciasta ucieranego i nadziany duszonymi jabłkami. Ciasto jest miękkie i puszyste oraz łatwe do przygotowania. Idealne słodko-kwaśne połączenie smaków. 


Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:

ciasto
1 i 1/4 kostki masła (250 g!)
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
150 g mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
skórka z 1/2 cytryny

nadzienie jabłkowe
1 kg kwaśnych jabłek 
1/4 kostki masła (50 g)
sok z cytryny
4 łyżki drobnego cukru
cynamon

do dekoracji
cukier puder






Na samym początku przygotować nadzienie. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i owoce pokroić w większą kostkę. Do garnka przełożyć kawałki jabłek, dodać masło, cukier i cynamon. Smażyć na średnim ogniu, aż lekkiej miękkości jabłek. Na sam koniec wlać sok z cytryny. Całość przemieszać i ostudzić. W międzyczasie przygotować ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do utartej masy dodawać (powoli; pojedynczo) żółtka. Masę cały czas ubijać. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodać białka. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, następnie rozsmarować duszone jabłka i całość przykryć drugą połową surowego ciasta. Piec około 45 minut w 180°C (do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta). Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Etapy przygotowywania ucieranego ciasta

"Składanie" ciasta: 1/2 surowego ciasta, duszone jabłka i ponownie surowe ciasto.
Po prawej stronie wygląd ciasta od razu po upieczeniu.





Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz