Pomysł na klasyczny jabłecznik - przygotowany z ciasta ucieranego i nadziany duszonymi jabłkami. Ciasto jest miękkie i puszyste oraz łatwe do przygotowania. Idealne słodko-kwaśne połączenie smaków.
Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:
ciasto
1 i 1/4 kostki masła (250 g!)
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
150 g mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
skórka z 1/2 cytryny
nadzienie jabłkowe
1 kg kwaśnych jabłek
1/4 kostki masła (50 g)
sok z cytryny
4 łyżki drobnego cukru
cynamon
do dekoracji
cukier puder
Na samym początku przygotować nadzienie. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i owoce pokroić w większą kostkę. Do garnka przełożyć kawałki jabłek, dodać masło, cukier i cynamon. Smażyć na średnim ogniu, aż lekkiej miękkości jabłek. Na sam koniec wlać sok z cytryny. Całość przemieszać i ostudzić. W międzyczasie przygotować ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do utartej masy dodawać (powoli; pojedynczo) żółtka. Masę cały czas ubijać. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodać białka. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, następnie rozsmarować duszone jabłka i całość przykryć drugą połową surowego ciasta. Piec około 45 minut w 180°C (do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Etapy przygotowywania ucieranego ciasta |
"Składanie" ciasta: 1/2 surowego ciasta, duszone jabłka i ponownie surowe ciasto. Po prawej stronie wygląd ciasta od razu po upieczeniu. |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz