Pomysł na ekspresowy i rozgrzewający obiad - zupa pomidorowa z boczniakami, marchewką i ciecierzycą. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca to podajcie ją z makaronem. Jeżeli macie ochotę na flaczki z boczniaków to przepis znajdziecie TUTAJ.
Składniki na 4 porcje:
1 l wywaru warzywnego/rosołu
1 puszka ciecierzycy wraz z zalewą (400 g)
1 duża marchewka
250 g boczniaków
0,5 l przecieru pomidorowego (np. domowego)
1 łyżka masła
1 łyżka masła
1 cebula
sól, pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka
papryka ostra
odrobina oleju
Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczniaki umyć i pokroić w paski. W garnku rozgrzać masło wraz z niewielką ilością oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli dodać marchewkę. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać boczniaki, przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. Na sam koniec wlać ciecierzycę wraz z zalewą, wywar warzywny i przecier pomidorowy. Zupę gotować kilkanaście minut na średnim ogniu. Na sam koniec posmakować i ewentualnie mocniej doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz