Pomysł na wykwintny obiad - polędwiczki wieprzowe owinięte boczkiem i nadziane suszoną śliwką oraz serem camembert. Całość podana z sosem śliwkowym. Danie idealne dla osób, które lubią połączenie mięsa i owoców. Wbrew pozorom poniższe polędwiczki są szybkie i proste do przygotowania.
Składniki na 3-4 porcje:
polędwiczki
1 kawałek polędwicy wieprzowej (wagowo około 0,5 kg)
1 opakowanie sera camembert (120 g)
14 suszonych śliwek
150 g boczku wędzonego
sól, pieprz
1 łyżka masła + 2 łyżki oliwy z oliwek
sos śliwkowy
400 g mrożonych śliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
tymianek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/5 szklanki zimnej wody
sól, pieprz
Polędwicę pokroić w grubsze plasterki (0,5 kg kawałek polędwicy pokroiłam na 14 części). Mięso rozbić. Przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Ser pokroić na tyle samo części, co mięso. Na środku polędwiczki ułożyć 1 suszoną śliwkę i kawałek sera camembert. Całość zwinąć, formułując roladkę. Następnie każdą polędwiczkę owinąć boczkiem i spiąć za pomocą wykałaczki (spójrz na zdjęcie poniżej). W woku rozgrzać masło wraz z oliwą z oliwek. Roladki przesmażyć (2-3 minuty z każdej strony). Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Następnie na tą samą patelnię przełożyć mrożone śliwki. Przyprawić je solą, pieprzem, cynamonem oraz polać miodem i sokiem z cytryny. Dusić kilka minut pod przykryciem (na małym ogniu). Gdy śliwki lekko się rozpadną to sos należy zagęścić (w zimnej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną i masę wlać do sosu śliwkowego). Wymieszać i zagotować. Na sam koniec przełożyć podsmażone polędwiczki. Całość posypać odrobiną tymianku i gotować kilka minut (tzn. dusić pod przykryciem).
Etapy przygotowywania polędwiczek |
Przed i po smażeniu |
Przygotowywanie sosu śliwkowego i wygląd polędwiczek przed duszeniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz