sobota, 4 stycznia 2020

Gwiazda z ciasta drożdżowego nadziana masą makową


Jeżeli chcecie zaskoczyć gości nietypowym wyglądem makowca to zachęcam do przygotowania drożdżowej gwiazdy. Uwierzcie mi na słowo - poniższe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Cały sekret tkwi w tym, aby odpowiednio pokroić oraz wywinąć kawałki drożdżowego ciasta. Zachęcam do pieczenia. 


Składniki na 1 dużą gwiazdę:

ciasto drożdżowe
0,5 kg mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki)
1/3 kostki świeżych drożdży (około 33 g)
1/5 szklanki drobnego cukru do wypieków (50 g)
3/4 szklanki mleka (200 ml)
1/4 kostki masła (50 g)
2 jajka
szczypta soli

do nadziania 
600 g masy makowej

dodatkowo
1 jajko

do dekoracji
1/2 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżeczki przegotowanej wody


Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Następnie dodać do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru oraz mąki pszennej. Składniki wymieszać i odstawić. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier. Wbić jajka i wlać podrośnięty rozczyn oraz masło. Za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uwaga: na samym początku może się Wam wydawać, że w przepisie jest podana zbyt duża ilość mąki, ponieważ ciasto będzie zbyt mocno zwarte. Uwierzcie mi na słowo, jeżeli w sposób prawidłowy wyrobicie ciasto to będzie idealnie miękkie oraz elastyczne! Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podwojenia masy (około 1 godzina wyrastania ciasta). Następnie ciasto wyjąć z miski, lekko wyrobić formułując kulę. Następnie należy przeciąć ją na 4 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować. Na dnie dużej formy wyłożyć papier do pieczenia. Następnie jeden płat rozwałkowanego ciasta. Rozsmarować na nim 1/3 masy makowej (uwaga: należy pozostawić 1 cm odstęp od brzegu ciasta, aby podczas pieczenia masa makowa nie wypłynęła). Następnie nałożyć kolejny płat ciasta. Ponownie rozsmarować 1/3 masy makowej. Czynność powtórzyć. Na sam wierzch położyć ostatni płat ciasta. Na sam koniec wykroić ciasto (spójrz na zdjęcia poniżej). Ciasto podzielić na 4 części, a następnie każdą z nich - ponownie na 4. Uwaga: środek ciasta NIE może być nacięty. Najlepiej na sam środek położyć szklankę i ciasto kroić tylko do ścianki szklanki. Na sam koniec chwycić dwoma rękoma po jednym kawałku ciasta. Każdy obkręcić dwa razy w przeciwną stronę. Przygotowaną gwiazdę przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 30 minut w 180°C (do zezłocenia ciasta). Ostudzić. Na sam koniec polać cukrową polewą. Kroić po zastygnięciu polewy.

Składanie ciasta

Formowanie gwiazdy

Od lewej strony: ciasto przed i po pieczeniu oraz po lukrowaniu





Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz