Pomysł na szybki do przygotowania obiad - risotto z kawałkami piersi kurczaka, papryką oraz groszkiem. Bardzo smaczne i wbrew pozorom lekkie w smaku. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ risotto będzie miało kremową konsystencję. Jeżeli danie chcecie jeść na drugi dzień po przygotowaniu, to przed podgrzaniem wystarczy dolać odrobinę wody do risotta i całość przemieszać.
Składniki na 2-3 porcje:
1/2 szklanki ryżu do risotto (125 g)
1 duża, podwójna pierś z kurczaka
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mała cebula
sól, pieprz
słodka papryka
1/4 kostki masła (50 g)
2-3 łyżki śmietany 30%
około 400 ml rosołu/bulionu
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i wymieszać. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Papryki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku lub na patelni, np. typu wok rozpuścić masło. Dodać cebulę oraz paprykę. Warzywa smażyć na średnim ogniu, aż do ich miękkości. Następnie warzywa przesunąć na bok garnka/patelni i dodać kawałki piersi z kurczaka. Mięso podsmażyć z obu stron. Wsypać surowy ryż. Zwiększyć ogień, całość wymieszać i ryż przesmażyć (aż do zeszklenia). Następnie stopniowo wlewać rosół/bulion (najlepiej po 1/2 szklanki). Masę przemieszać. Zmniejszyć ogień i gotować, aż do wchłonięcia płynu. Risotto co jakiś czas przemieszać, aby ryż równo wchłaniał płyn. Uwaga: nie należy od razu wlać całej ilości rosołu/bulionu, ponieważ ryż powinien stopniowo wchłaniać płyn. W przeciwnym razie, uzyskacie zupę a nie risotto. Na sam koniec do risotto wlać śmietanę oraz dodać groszek. Wszystko przemieszać i od razu podawać.
Etapy przygotowywania risotto: smażenie warzyw, mięsa i ryżu |
Smażenia, aż do redukcji płynu i wygląd dania tuż przed wymieszaniem z groszkiem oraz śmietaną |
Pomysł STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz