Pomysł na urozmaicenie drobiowego mięsa - piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem i cukinią w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem sera mozzarella. Danie proste i smacznie oraz idealne do odgrzewania. Aby zapiekanka nie była zbyt wodnista to należy przesmażyć piersi kurczaka, bakłażana i cukinię, a sos pomidorowy - wyraźnie zredukować.
Składniki na 3-4 porcje:
1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg)
1 puszka pomidorów bez skóry (400 g)
2 kulki sera mozzarella (250 g)
1 mały bakłażan
połowa małej cukinii
2 ząbki czosnku
suszona bazylia
odrobina cukru
papryka ostra
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub olej
Piersi umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (z 1 piersi wykroić 3 kawałki). Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na kilkanaście minut. Bakłażana i cukinię pokroić w nie za cienkie plastry. Posolić z obu stron i zostawić na kilkanaście minut. Warzywa przetrzeć papierowym ręcznikiem (pod wpływem soli - bakłażan i cukinia puszczą sok). Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i na dużym ogniu przesmażyć plasterki cukinii i bakłażana. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać niewielką ilość oliwy z oliwek, dodać czosnek i chwilę go smażyć. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Gotować na mniejszym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż do wyraźnego zgęstnienia sosu. Ewentualnie do sosu wsypać odrobinę cukru. Ponownie, na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć piersi kurczaka (z obu stron). Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć piersi kurczaka, posmarować je 1/3 sosu pomidorowego. Następnie ułożyć plasterki bakłażana i cukinii. Warzywa posmarować 1/3 sosu pomidorowego. Na samym wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i całość posmarować pozostałą ilością sosu. Piec w 180°C (bez przykrycia) przez około 30-35 minut.
Od lewej strony: przygotowywanie sosu pomidorowego, smażenie warzyw i podsmażanie mięsa |
Poszczególne warstwy zapiekanki: podsmażone piersi z kurczaka, 1/3 sosu, bakłażan i cukinia, 1/3 sosu, ser mozzarella i 1/3 sosu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz