Prosty, szybki do przygotowania i wegetariański obiad - ryż zapiekany z jajkami oraz twarogiem. Może nie wygląda zbyt okazale, ale poniższa zapiekanka ryżowa jest rewelacyjna w smaku oraz mocno sycąca. Poniższe danie sprawdzi się również idealnie na słodkie śniadanie czy też podwieczorek.
Składniki na 2-3 porcje:
1 szklanka surowego ryżu (po ugotowaniu 0,5 kg ryżu)
1 kostka twarogu półtłustego (300 g)
3 łyżki zwykłego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
2 jajka
szczypta soli
garść rodzynek
Ryż przepłukać i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Za pomocą blendera twaróg, cukier (zwykły i wanilinowy) oraz jajka połączyć ze sobą. Do masy twarogowej przełożyć ugotowany ryż. Do masy dodać rodzynki. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia w 180°C przez około 20 minut (wierzch powinien lekko się zezłocić). Podawać na ciepło, np. z dżemem czy frużeliną owocową.
Przygotowywanie masy serowej |
Zapiekanka przed i po upieczeniu |
Pomysł STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz