Jeżeli lubicie jeść buraki, ale nie macie ochoty obierać ich przed gotowaniem, a także pilnować wody podczas gotowania, to zachęcam do przygotowania buraków w nieco inny sposób. Wystarczy buraki umyć, odciąć im końcówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 70-90 minut (im większe buraki, tym dłuższy czas pieczenia). Buraki przygotowane w poniższy sposób idealnie się obiera :) Ponadto pieczone buraki to baza idealna do koktajli, ciast, surówek jak i sałatek.
Składniki:
buraki o podobnej wielkości
naczynie żaroodporne
Buraki umyć, odciąć końcówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180ºC przez około 70-90 minut (wszystko zależy od wielkości buraków). Najlepiej w upieczonego buraka wbić widelec - jeżeli bez problemów można go wyjąć, to buraki są idealnie upieczone. Gotowe buraki ostudzić i obrać ze skórki.
Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki:
1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczonymi burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej
(przepis TUTAJ)
2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta
(przepis TUTAJ)
3. Carpaccio z pieczonymi burakami, szpinakiem i serem kozim. Całość polana sosem musztardowo-miodowym
(przepis TUTAJ)
4. Śledzie pod pierzynką, czyli niezawodne połączenie smaków - śledzi, pieczonych buraków i gotowanych jajek
(przepis TUTAJ)
5. Piersi kurczaka wraz z dodatkiem buraczków podane z białym ryżem
(przepis TUTAJ)
6. Pasta z pieczonym burakiem, koperkiem i serkiem naturalnym
(przepis TUTAJ)
7. Buraczki po belwedersku wraz z dodatkiem rodzynek
(przepis TUTAJ)
8. Brownie z burakami - puszyste, miękkie i bardzo smaczne!
(przepis TUTAJ)
9. Koktajl z burakami, jabłkami i grejpfrutem
(przepis TUTAJ)
Buraki są super zdrowe i mogą być smaczne. Trzeba tylko umieć je atrakcyjne przygotować. Super przepisy.
OdpowiedzUsuń