niedziela, 23 kwietnia 2017

Pieczone buraki - dodatek do koktajli, obiadu, sałatek jak i ciast


Jeżeli lubicie jeść buraki, ale nie macie ochoty obierać ich przed gotowaniem, a także pilnować wody podczas gotowania, to zachęcam do przygotowania buraków w nieco inny sposób. Wystarczy buraki umyć, odciąć im końcówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 70-90 minut (im większe buraki, tym dłuższy czas pieczenia). Buraki przygotowane w poniższy sposób idealnie się obiera :) Ponadto pieczone buraki to baza idealna do koktajli, ciast, surówek jak i sałatek. 



Składniki:
buraki o podobnej wielkości
naczynie żaroodporne


Buraki umyć, odciąć końcówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180ºC przez około 70-90 minut (wszystko zależy od wielkości buraków). Najlepiej w upieczonego buraka wbić widelec - jeżeli bez problemów można wbić widelec, to buraki są idealnie upieczone. Gotowe buraki ostudzić i obrać ze skórki.





Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki:



1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczony burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej 
(przepis TUTAJ)



2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta 
(przepis TUTAJ)



3. Carpaccio z pieczonymi burakami, szpinakiem i serem kozim. Całość polana sosem musztardowo-miodowym 
(przepis TUTAJ)



4. Śledzie pod pierzynką, czyli niezawodne połączenie smaków - śledzi, pieczonych buraków i gotowanych jajek
(przepis TUTAJ)



5. Piersi kurczaka wraz z dodatkiem buraczków podane z białym ryżem 
(przepis TUTAJ)



6. Pasta z pieczonym burakiem, koperkiem i serkiem naturalnym 
(przepis TUTAJ)



7. Buraczki po belwedersku wraz z dodatkiem rodzynek
(przepis TUTAJ)



8. Brownie z burakami - puszyste, miękkie i bardzo smaczne!
(przepis TUTAJ)



9. Koktajl z burakami, jabłkami i grejpfrutem 
(przepis TUTAJ)

Drukuj przepis