środa, 12 kwietnia 2017

Biała kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą i cebulą


Dzisiaj pomysł na wykorzystanie białej, surowej kiełbasy - zapiekanej z kapustą kiszoną wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki. Danie proste i szybkie do przygotowania. Idealnie smakuje podane z kromką świeżego pieczywa. Jeżeli nie macie pomysłu na wielkanocne dania to zachęcam do kliknięcia TUTAJ


Składniki na 3-4 porcje:
0,5 kg kiszonej/kwaszonej kapusty
0,5 kg białej, surowej kiełbasy
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
kilka listków laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
olej
majeranek



Kapustę przełożyć na durszlak i odcedzić. Jeżeli jest bardzo kwaśna to przelać ją wodą. Przygotowaną kapustę pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do garnka przełożyć kapustę oraz dodać czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz wsypać sól i pieprz. Całość zalać wodą (do wysokości kiszonej kapusty). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości kapusty (około 30 minut). Ugotowaną kapustę odcedzić. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć białą kiełbasę (z obu stron). Na kiszoną kapustę przełożyć kiełbasę, którą należy posypać majerankiem. Ewentualnie białą kiełbasę lekko naciąć (z 1 strony). Zapiekać bez przykrycia około 40-45 minut w 180ºC. W międzyczasie cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelnię wlać odrobinę oleju (można użyć tej samej, na której smażyła się kiełbasa) i przesmażyć cebulę. Podczas smażenia cebulę posypać solą oraz pieprzem. Na upieczoną kiełbasę przełożyć podsmażoną cebulkę i danie od razu podawać.





Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis