sobota, 22 kwietnia 2017

Placuszki z serkiem wiejskim


Placuszki z serkiem wiejskim to pomysł na słodką i błyskawiczną do przygotowania przekąskę. Placuszki z poniższego przepisu są puszyste, miękkie i bardzo smaczne. Zachęcam do usmażenia :) Będzie zaskoczeni, jak z niewielkiej ilości składników można wyczarować pyszną przekąskę na słodko. 


Składniki na porcję dla 2 osób (12 sztuk):
1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
1 jajko (rozmiar L)
2/3 szklanki mąki pszennej (90 g)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia


Jajko wbić do miski i wsypać cukier. Za pomocą trzepaczki, jajko ubić na lekko puszystą masę. Następnie dodać serek wiejski. Całość wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie ze sobą wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, na złoty kolor (najlepiej na małym ogniu). Po usmażeniu, przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem, posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić owocami. 

Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany
Smażenie placuszków (na małym ogniu)



Drukuj przepis