wtorek, 18 kwietnia 2017

Pascha z kwaśnej śmietany


Parę lat temu, pokazałam Wam przepis na domową paschę przygotowaną na bazie zsiadłego mleka. Dzisiaj zachęcam do wypróbowania wersji z wykorzystaniem kwaśnej śmietany. Pascha jest bardzo prosta do przygotowania i niesamowicie smaczna. Jeżeli uwielbiacie smak kremowej masy twarogowej nadzianej bakaliami to musicie ją przygotować :)



Składniki na 2 mniejsze paschy:
1 l mleka, np. 2% lub 3%
250 g kwaśnej śmietany 18%
1/4 szklanki cukru pudru (30 g)
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 kostki masła (100 g)
3 jajka
70 g bakalii 
(np. daktyli, suszonych śliwek, orzeszków, mieszanki do keksu)


Mleko wlać do rondelka i zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-śmietanową. Zmniejszyć ogień i gotować około 5-7 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy wytrąci się bardzo duża ilość twarogu, to garnek zdjąć z ognia. Na durszlak wyłożyć gazę lub czystą ściereczkę i przelać masę z garnka. Całość lekko ubić, aby jak najwięcej serwatki "wydobyć" z masy serowej. Przygotowaną masę przełożyć na inny talerz i schłodzić (wystarczy 2-3 godziny). Do miski dodać miękkie masło i cukier puder. Wszystko ze sobą zmiksować na jednolitą i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przygotowaną masę serową oraz wsypać cukier wanilinowy. Na sam koniec dodać pokrojone bakalie. Przygotowaną masę z powrotem przełożyć na ściereczkę (delikatnie wilgotnej od serwatki) i lekko ubić. Całą masę ze ściereczką przełożyć do wysokiej salaterki, przykryć i przycisnąć czymś ciężkim, aby całość się ze sobą połączyła. Pozostawić na całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować bakaliami.


Masa jajeczno-śmietanowa
Gotowanie mleka ze śmietaną oraz jajkami
Odcedzony twaróg


Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis