wtorek, 29 kwietnia 2014

Pascha z zsiadłego mleka



Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka bądź twarogu, jajek, cukru i wanilii. Najczęściej podawana jest z dużą ilości bakalii.Przygotowanie domowej paschy jest bardzo czasochłonne, jednakże w smaku jest perfekcyjna!


Składniki na 2 mniejsze paschy:


1 l mleka 3% (nie UHT!)
300-400 g zsiadłego mleka
3 jajka (m)
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła (100 g)
wanilia (cukier z wanilią bądź 1 laska prawdziwej wanilii)
bakalie (np. orzechy i rodzynki)



1. Do rondelka wlać mleko, dodać zsiadłe mleko, przekrojoną wanilię (najlepiej po przekrojeniu "wydłubać" ziarenka i dodać je do rondelka), a także roztrzepane jajka. Wszystko ze sobą wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, tak długo aż ser oddzieli się od serwatki (gotowałam około 2 godzin). 


2.  Na durszlak wyłożyć czystą ściereczkę i przelać całą masę z rondelka. Wyjąć laski wanilii, a całą masę lekko ubić, aby jak najwięcej serwatki "wydobyć" z masy serowej. Przygotowaną masę przełożyć na inny talerz i schłodzić. Serwatkę pozostawić, ponieważ później część z niej będzie potrzebna! 


3. Do miski dodać miękkie masło i cukier puder. Wszystko ze sobą zmiksować na jednolitą i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przygotowaną masę serową. 


4. Na sam koniec dodać pokrojone bakalie (jeżeli nie lubicie bakalii to je pomińcie). Przygotowaną masę z powrotem przełożyć na ściereczkę lekko namoczoną w serwatce i lekko ubić. Całą masę ze ściereczką przełożyć do wysokiej salaretki, przykryć i przycisnąć czymś ciężkim, aby masa ładnie się ze sobą połączyła. Pozostawić na całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować bakaliami.


Pomysł na przepis: http://kotlet.tv/pascha/

Drukuj przepis